Werken aan je onderneming

Doorgeven

Doorgeven

Wat komt er bij kijken wanneer je je bedrijf wil doorgeven? Wanneer je op het punt bent gekomen je bedrijf te willen overdragen aan de volgende generatie, bedrijfsleider, koper of compagnon, kunnen wij jullie hierin zowel persoonlijk als financieel begeleiden. Dit doen we vertrouwelijk, zorgvuldig en objectief. 

Voor wie?

Overweeg jij op termijn jou onderneming over te dragen of te verkopen? Begin dan op tijd met het ‘doorgeven’-traject. Het is belangrijk om op tijd te bekijken of je organisatie klaar is voor een overdracht of overname. Hiervoor moet je zelf stapje voor stapje meer en meer onmisbaar worden in de dagelijkse operatie. Dat gaat niet van de één op de andere dag en aangezien je onderneming jouw levenswerk is, wil je dat dit proces goed verloopt.

Je bedrijf is minder waard als jij onmisbaar bent

Wil je je bedrijf overdragen, dan is het belangrijk dat we voordat we die stap gaan zetten, de waarde optimaliseren. Vaak is de eerste vraag van ondernemers die denken aan een verkoop of overdracht ‘Wat is mijn bedrijf waard?’. Met korte en krachtige berekeningen kunnen we je hier al snel een beeld van geven en kunnen we ook werken naar een situatie waarbij je onderneming veel meer waard wordt: namelijk als jij als ondernemer niet meer onmisbaar bent. Dat is de eerste stap in het ‘doorgeeftraject’: het verbeteren van je (financiële) uitgangspositie. Dit start al vanaf zo’n 5 jaar voor de daadwerkelijke overdracht of verkoop.

Begeleiding voor beide partijen

Een overdracht naar een bedrijfsleider, compagnon of volgende generatie behoeft een goede begeleiding voor zowel de koper als verkoper. Alle belangen moeten zorgvuldig worden afgewogen waarbij het belang van een gezonde en toekomstbestendige onderneming altijd op 1 staat. Is de volgende generatie wel echt geschikt om de onderneming over te nemen? Wat zijn de verwachtingen en voorwaarden? Op welke manier blijft de ondernemer in de eerste periode betrokken? Hoe zorgen we voor de juiste financiering? Vragen waarbij een objectieve en daadkrachtige sparringpartner van pas komt. Afhankelijk van jullie behoeften vullen wij hierin onze rol in. Wij zullen per situatie bekijken of een doorgeef-traject bij ons en bij jullie past. Vaak begeleiden wij hierbij organisaties tussen de 5 en 100fte.